Młynki do mięsa mogą być wykorzystywane w kuchni. Służą one do mielenia różnych rodzajów mięsa, takich jak wołowina czy wieprzowina, jak sama nazwa wskazuje. Nowoczesne modele mogą być również wykorzystywane do wyciskania soków lub przetwarzania warzyw. Maszynki do mielenia mięsa mogą być używane przez osoby, które nie chcą kupować wstępnie zmielonego mięsa.

Lista maszynek do mielenia mięsa

  1. Maszynka do mielenia mięsa - Bosch MFW3X14W

    Maszynka do mięsa o mocy 2000W i dużej komorze mielenia. Może przetworzyć 2,5 kg mięsa w zaledwie 60 sekund. W zestawie znajdują się dwa sitka o różnej grubości, a także dwustronny nóż ze stali nierdzewnej. Urządzenie może służyć nie tylko do mielenia mięsa, ale także do krojenia warzyw i tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane dzięki czterobębnowemu rozdrabniaczowi. Bębny wykonane są ze stali nierdzewnej i są łatwe w czyszczeniu.
  2. Zelmer ZMM4080B

    Solidna maszynka do mięsa, która posiada metalową komorę mielenia oraz dwustronne noże. Posiada niezwykłą moc roboczą (Moto Block Power 1900W), dzięki której w ciągu kilku minut można zmielić nawet 2,5 kg mięsa. W zestawie znajdują się antypoślizgowe gumowe nóżki, a zabezpieczenie chroni silnik przed uszkodzeniem w wyniku zablokowania. W zestawie znajduje się również funkcjonalny rozdrabniacz oraz trzy rodzaje sitek, trzy rodzaje młynków, popychacz i misa zasypowa.
  3. Maszynka do mielenia mięsa Tefal NE105838.

    Nowoczesna maszynka do mięsa, która potrafi zmielić 1,7 kg mięsa na minutę. Posiada moc na poziomie 1400W. Na uwagę zasługuje możliwość zmiany obrotów oraz drobnego lub grubego rozdrabniania. Dzięki temu urządzenie może poradzić sobie z dużymi i trudnymi kawałkami mięsa. Posiada również specjalną przystawkę, która pozwala na zrobienie pysznej kiełbasy w domu. Maszyna utrzymana jest w stonowanej, czarnej kolorystyce.
  4. Kenwood MG700

    Maszynka do mięsa o mocy 2000W potrafi zmielić do 3kg mięsa w zaledwie 60 sekund. Możesz również przygotować wiele różnych potraw dzięki wysokiej jakości tarczom, które mają różną grubość oczek. Urządzenie może zmielić mięso, ryby, owoce oraz twarde sery. W zestawie znajdują się aż trzy tarcze o różnej wielkości oczek, największa ma 10 cm. Wśród dodatkowych akcesoriów znajduje się nakładka do robienia kiełbasek lub kebbe.
  5. Robot kuchenny ZELMER ZMM3851W.

    To wysokiej klasy urządzenie posiada moc szczytową 1300W oraz maksymalną prędkość mielenia 1,5 kg na min. Posiada również zabezpieczenie chroniące silnik przed uszkodzeniem spowodowanym zablokowaniem. W zestawie znajduje się dwustronne ostrze ze stali nierdzewnej, funkcjonalna i masarska nakładka oraz dwa nierdzewne sitka o różnej grubości. Do tego urządzenia można również podłączyć akcesoria, takie jak młynek czy sokowirówka.

Jaki typ maszynki do mięsa kupić?

Po pierwsze, maszynki do mięsa występują w wersji ręcznej i elektrycznej. Te drugie są rzadsze, ponieważ wymagają użycia specjalnej korby do napędzania przekładni ślimakowej. Są to niewielkie, niedrogie urządzenia, które można zamontować na blacie. To łatwe w obsłudze i uniwersalne maszynki elektryczne, które cieszą się coraz większą popularnością. Jakie jeszcze czynniki warto wziąć pod uwagę przy wyborze maszynki do mięsa?

  • Moc Aby zmielić twardsze mięso, będziesz potrzebował maszyny o mocy co najmniej 500W. Wszystko zależy od produktu, który maszyna przetwarza.
  • Wydajność Ten parametr wyrażany jest w kilogramach na minutę. Urządzenie może zmielić więcej składników, jeśli jego wartość jest wyższa od niego. Obecnie na rynku dostępne są dwa rodzaje modeli: o wysokiej i niskiej wydajności.
  • Jakość budowy Maszynki elektryczne najczęściej wykonane są z plastiku, rzadziej ze stali. W praktyce jednak ważniejsze jest to, z czego wykonane są elementy, które odpowiadają za mielenie mięsa. Podstawowe znaczenie ma korpus, w skład którego wchodzi gardło i podajnik. Te powinny być wykonane ze stali lub metalu. Te sitka i noże powinny być odporne na korozję, a także uszkodzenia mechaniczne. Są to najczęściej stosowane elementy w maszynkach do mielenia mięsa.
  • Nakładki: Obecnie standardowym wyposażeniem są sitka z różnej wielkości otworami. Dzięki temu można zmielić produkty na różną grubość. Mogą być też przystawki do robienia puree, szarpania mięsa i robienia kiełbas, a także przystawki do makaronu i przystawki do tarcia warzyw lub sera.
  • Funkcje i akcesoria - Maszynki do mięsa stają się coraz bardziej wielofunkcyjne. Popychacz do mięsa, antypoślizgowe nóżki montażowe czy ekran LCD to najpopularniejsze akcesoria.

Czy warto kupić maszynkę do mięsa?

Wiele osób uważa, że specjalne maszynki do mięsa są zbędne, ponieważ wiele rodzajów mięsa mielonego można kupić w sklepach. W praktyce jednak mięso kupowane w sklepach jest niskiej jakości. Klient nie ma świadomości, co wchodzi w jego skład. Można kontrolować to, co się je, mieląc własne mięso. Jest to szczególnie ważne dla rodzin, które mają małe dzieci. Dzięki temu zawsze będziesz mieć pewność, że proces mielenia mięsa jest właściwy.

W dzisiejszych czasach Młynki do mięsa nie są używane tylko do przetwarzania mięsa. Mogą być również wykorzystywane do wielu innych celów. Urządzenia te są obecnie standardem i zawierają m.in. tarki do ziemniaków czy przystawki do robienia kiełbasek. Dzięki temu znacznie skraca się czas przygotowania wielu potraw. Urządzenia te są również bardzo wydajne i potrafią zmielić 2,5-3 kg mięsa w zaledwie kilka minut. Dotyczy to tylko urządzeń elektrycznych, a nie modeli ręcznych, które powoli odchodzą do lamusa.

Popularni producenci maszynek do mięsa

  • Zelmer
  • Bosch
  • Tefal
  • Kenwood

Warto zwrócić uwagę na maszynki do mięsa w sklepach

  • Allegro
  • Media Expert
  • Media Markt
  • RTV Euro AGD
  • Empik
  • Avans
  • OleOle